Evil Dead Rise - Filmdomein (2024)

Als Beth ontdekt dat zij zwanger is, gaat zij ten rade bij haar zus Ellie, een tattooartiest die samenwoont met haar drie kinderen Danny, Bridget en Kassie. Diezelfde avond, net als de kinderen terugkomen van het halen van een pizza, wordt het appartementencomplex opgeschrikt door een aardbeving. Het zorgt voor een gat in de vloer van de garage. Als Danny op onderzoek uitgaat, ontdekt hij een drietal grammofoonplaten uit 1923 en een vreemd boek. In de overtuiging dat hij alles voor goed geld kan verkopen neemt hij het mee naar zijn kamer. Maar als hij nietsvermoedend de platen afspeelt ontwaakt hij een kwade demonische kracht die bezit neemt van Ellie. Ze keert in trance terug naar het appartement, waar ze haar familie bedreigt en sterft nadat ze Beth heeft gesmeekt haar kinderen te beschermen.

Evil Dead Rise is alweer de vijfde film in de Evil Dead-franchise. Het is een populaire term, want eigenlijk kunnen we gerust spreken van een originele trilogie die in 1981 werd afgetrapt door een jonge Sam Raimi. De vierde film in de franchise, van de hand van Fede Álvarez, is namelijk meer een ‘soft reboot’ (nog zo’n populaire term) dan een voortzetting. Na het financiële succes van de film waren er dan ook direct plannen voor een vervolg. Ook Raimi kreeg het op zijn heupen en maakte plannen voor een vervolg op Army of Darkness, de derde film in de reeks. Doel was zelfs om de twee reeksen dan weer samen te brengen in nog een nieuwe film. Om uiteenlopende redenen kwam het echter nooit zover. Toen ook een vierde seizoen van Ash vs Evil Dead werd gecanceld, was het even de vraag hoe het nu verder zou gaan met de Evil Dead-franchise. Uiteindelijk kwam het dus tot deze film.

De grote afwezige is net als in de reboot uit 2013 Bruce Campbell. De acteur werd wereldberoemd als Ash Williams, het personage uit de originele trilogie en natuurlijk de serie. Toch liet hij onlangs optekenen dat hij het personage met pensioen had gestuurd. Iets wat niet helemaal waar blijkt, want ook in deze film is hij weer kort te horen. Voor deze film moeten we het doen met relatief onbekende namen als Lily Sullivan, Alyssa Sutherland en Morgan Davies. Op zich geen probleem, het grootste probleem dat je als Evil Dead-liefhebber met deze nieuwe film zal hebben is waar het verhaal zich afspeelt. De reeks heeft namelijk het horror-subgenre ‘cabin in the woods’ zo’n beetje in zijn eentje groot gemaakt. En juist daar is deze film helemaal niets meer van terug te zien. Sterker nog, het verhaal is voor deze film volledig verplaatst naar de grote stad. Op z’n zachts gezegd een opvallende stap van de makers.

Dat zou natuurlijk tot een flinke teleurstelling kunnen leiden, maar het tegendeel is waar gebleken. Zo was men in eerste instantie van plan de film zijn première te laten beleven op HBO Max, maar werd er na succesvolle screenings besloten om de film toch een run te gunnen in de bioscoop. Het legde de film geen windeieren, want tegenover een budget van amper 20 miljoen dollar werd bijna 150 miljoen dollar opgehaald. Hiermee is het op financieel vlak zelfs de film die het meest wist op te halen in de reeks. En de film zelf? Ach die is meer dan prima, al is het allemaal een stuk commerciëler dan de eerder films. Zo ontbreken de echt nare stukken. Van die scènes die enerzijds te naar of schokkend zijn om naar te kijken, maar waar liefhebbers van stevige gore van smullen. Het is allemaal wat meer op veilig en eigenlijk duurt het tot de laatste scène dat alle registers worden opgetrokken en we een stortvloed aan bloed te verwerken krijgen. Oh en zoals het hoort vandaag de dag wordt de deur op een nieuw vervolg aan het slot nog even weinig subtiel op een kier gezet.

Extra’s: Naast de film is er totaal geen bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden, best teleurstellend voor een film die het behoorlijk goed deed aan zowel de box-office als bij critici.

Evil Dead Rise is een commerciële weergave van wat ooit een cultreeks was. De film is overduidelijk bedoeld om een breder publiek te bereiken. Nog steeds zijn er nagelbijtende scènes, maar het is allemaal niet zo uitzichtloos als we eerder weleens zagen. Dit heeft deels te maken met het aanpassen van de setting. Niet langer speelt de film zich afgelegen van de rest van de wereld in een hutje in het bos, dit keer is er gekozen om het verhaal te plaatsen in een grote stad. Het is een opvallende breuk met een van de belangrijkste kenmerken van de reeks. Hoewel bedoeld als een verfrissende wending haalt het juist datgene weg wat de reeks zo maakt. Dat, en natuurlijk de afwezigheid van Ash, zal ervoor zorgen dat deze film voor de liefhebbers van het eerste uur ongetwijfeld een teleurstelling zal zijn. Toch kunnen we de film an sich zeker geen slechte film noemen. Het is dus maar net een beetje hoe je het bekijkt. Voor horrorliefhebbers in het algemeen valt er in elk geval genoeg te genieten.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Beneluxvoor het recensie-exemplaar.

Evil Dead Rise - Filmdomein (2024)

References

Top Articles
What is Temu and is it safe to buy from? - Which? News
Is Temu Shopping App a Communist China-Based Scam That Spies on Users?
AllHere, praised for creating LAUSD’s $6M AI chatbot, files for bankruptcy
Noaa Charleston Wv
Maria Dolores Franziska Kolowrat Krakowská
Kaydengodly
Insidious 5 Showtimes Near Cinemark Tinseltown 290 And Xd
Chase Bank Operating Hours
Concacaf Wiki
Cvs Devoted Catalog
Grand Park Baseball Tournaments
Lost Pizza Nutrition
Spelunking The Den Wow
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
MindWare : Customer Reviews : Hocus Pocus Magic Show Kit
California Department of Public Health
Babyrainbow Private
Nashville Predators Wiki
Grab this ice cream maker while it's discounted in Walmart's sale | Digital Trends
Illinois VIN Check and Lookup
Long Island Jobs Craigslist
Espn Horse Racing Results
Rufus Benton "Bent" Moulds Jr. Obituary 2024 - Webb & Stephens Funeral Homes
Clare Briggs Guzman
Best Nail Salons Open Near Me
Soulstone Survivors Igg
Two Babies One Fox Full Comic Pdf
Anotherdeadfairy
Parkeren Emmen | Reserveren vanaf €9,25 per dag | Q-Park
Arrest Gif
Darktide Terrifying Barrage
Halsted Bus Tracker
Utexas Baseball Schedule 2023
Kaiju Paradise Crafting Recipes
Upstate Ny Craigslist Pets
2016 Honda Accord Belt Diagram
Senior Houses For Sale Near Me
Why Holly Gibney Is One of TV's Best Protagonists
SF bay area cars & trucks "chevrolet 50" - craigslist
How to play Yahoo Fantasy Football | Yahoo Help - SLN24152
Shane Gillis’s Fall and Rise
2023 Fantasy Football Draft Guide: Rankings, cheat sheets and analysis
At Home Hourly Pay
Tfn Powerschool
Online-Reservierungen - Booqable Vermietungssoftware
Bmp 202 Blue Round Pill
Chr Pop Pulse
Egg Inc Wiki
1990 cold case: Who killed Cheryl Henry and Andy Atkinson on Lovers Lane in west Houston?
Dietary Extras Given Crossword Clue
Spn 3464 Engine Throttle Actuator 1 Control Command
The Love Life Of Kelsey Asbille: A Comprehensive Guide To Her Relationships
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6599

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.